Netwerk ProjectOnze overeenkomst voor internet en televisie bij KPN liep tot 4 juni 2019 en zou daarna maandelijks opzegbaar worden. Voor onze 200/200 Mbit snelheid betaalde wij bij KPN maarliefst € 60,49. Een flink bedrag dus ben ik dus gaan zoeken naar alternatieven. Al gauw kwam ik bij T-Mobile Thuis uit. T-Mobile Thuis kon voor een lager bedrag, hogere snelheden leveren.

In februari heb ik dan dus ook T-Mobile Thuis 750Mbps besteld voor € 57,50 per maand wat een enorm verschil zou maken t.o.v. KPN. Sinds December 2019 is het aanbod bij T-Mobile voor ons interessanter geworden, Uit & Thuis biedt namelijk een combinatie van 1Gbit (1000Mbit) upload- & download voor € 25,00 per maand wanneer dit gecombineerd wordt met een onbeperkt bel/sms/data mobiel abonnement die eveneens € 25,00 kost!

Op 21 maart 2019 is onze T-Mobile Thuis verbinding dan dus ook opgeleverd en enkele dagen binnen de oplevering ben ik dan dus ook aan de gang gegaan met het her-inrichten van mijn eigen netwerk. Het standaard Huawei HG659 modem is vervangen door Ubiquity Unifi Hardware. De in mijn netwerk gebruikte apparaten;

  • Unifi Switch 8 POE-60W (link)
  • Unifi Security Gateway 3P (link)
  • Unifi AP-AC-Lite AccessPoint (link)
  • TP-Link TL-WR1043ND v2
  • Netgear Prosafe GS105Ev2 (link)
Thuis Netwerk
Unifi Switch verbindingen:
Port Omschrijving Profiel Orig Net VLAN(s)
#1 MediaConverter CTS CVT-3002-PLUS-DR SERIES Fiber Trunk - Management(100), Internet(300), IPTV(640)
#2 Unify Security Gateway P3 WAN poort WAN Trunk - Management(100), Internet(300)
#3 Unifi Security Gateway P3 LAN poort LAN Trunk LAN Guests(99)
#4 TP-Link TL-WR1043ND LAN LAN -
#5 Thuis Server Lan+Guests LAN Guests(99)
#6 Netgear Prosafe GS105Ev2 LANTV - LAN, Local-LAN(200), IPTV(640)
#7 N/A - - -
#8 Unifi AP-AC Lite AccessPoint Lan+Guests LAN Guests(99)
TP-Link TL-WR1043ND verbindingen:
  • Kabel naar tweede TL-WR1043ND op zolder N/A op dit moment.
  • Kabel naar PC in woonkamer.
  • Kabel naar thuisserver.
USG verbindingen:
Port Omschrijving
#1 WAN poort zoals vermeld verbonden met poort 2 op de switch.
#2 LAN poort zoals vermeld verbonden met poort 3 op de switch.
#3 LAN 2 poort niet verbonden N/A.

De door mij gebruikte VLAN Instellingen met T-Mobile Thuis en mijn interne netwerk:
VLAN Omschrijving
1 LAN (subnet 192.168.1.0/24)
99 Gasten Netwerk (subnet 172.16.0.1/16)
100 T-Mobile Management
200 VLAN Only om VLAN 1 en 640 door te sturen naar de Netgear
300 T-Mobile Internet
640 T-Mobile IPTV

Unifi Netwerk

De reden waarom ik meerdere switches achter de Unifi Switch gehangen heb is vanwege het taggen van internet en televisie zodat via één enkele kabel zowel televisie als internet kan worden gebruikt naar de woonkamer. De Switch stuurt ITV en Internet tagged door naar de Netgear en splitst deze waarna deze worden getagged aan specifieke poorten. Bij gebruik van het Huawei modem zou ik namelijk twee kabels moeten gebruiken naar de woonkamer waarvan één (1) voor internet en één (1) voor televisie. Een ongelofelijke rot klus en ook zeker overbodig anno 2020.

Dankzij het gebruik van eigen netwerk-apparatuur kan ik tot op hoog niveau het verkeer monitoren en statistieken bijhouden. Zo meet ik eenvoudigweg de snelheden (bandbreedte) welke websites maar ook welke applicaties zoal worden gebruikt. Bovendien kan ik dankzij deze setup zelfs de toegang beperken of weigeren tot bepaalde diensten waarvan mijn kinderen geen gebruik mogen maken ;-)

Toekomstige situatie:
Op dit moment klopt het schema zoals bovenstaand niet helemaal, alle apparaten worden namelijk gezien alsof ze direct op de Unifi Switch zijn aangesloten. Dit is natuurlijk met 8 poorten helemaal niet mogelijk ;-)

Op korte termijn zal de thuisserver worden verbonden met de Unifi en zal de op het schema getoonde poortnummers, worden gehanteerd. De TP-Link TL-WR1043ND zal worden vervangen met een tweede Unifi switch (identiek aan de eerste). Er zal een tweede Unifi Accesspoint worden bijgeplaatst, op zich is het signaal acceptabel maar het kan altijd net even iets beter.

Op zolder bevind zich een tweede TL-WR1043ND. Deze is voor zoonlief bedoeld zodat hij wireless heeft voor zijn smartphone en de laptop kan inprikken wanneer hij met een lage latency een spel wilt spelen (wifi is het "net" niet) ;-)

Statistieken / Grafieken:
Onderstaande statistieken / grafieken, worden iedere 5 minuten voorzien van een update. Als monitoring daemon wordt gebruikt gemaakt van Munin. Deze daemon werkt out-of-the-box zonder al teveel moeite en doet precies wat het moet doen. Dankzij een Unifi-plugin voor munin kunnen onderstaande grafieken worden gegenereerd!

Graph Graph Graph Graph Graph Graph Graph Graph Graph
Tot slot
De door mij opgezette configuratie omtrent Unifi is opgebouwd met behulp van UBNT en Gathering of Tweakers de Netgear Prosafe heb ik functioneel kunnen krijgen met behulp van een artikel op het T-Mobile Forum. Om alvast de vraag te beantwoorden of ik screenshots of zelfs de configfile voor de Unifi set-up wil publiceren? Helaas! Mijn setup is eigenlijk een puinzooi (niet opgeruimd zoals VLAN's die zijn aangemaakt maar totaal niet worden gebruikt). Echt duidelijkheid schept het dus niet. Tevens is het de moeite waard om zelf te experimenteren met de reeds bekende informatie! Mijn setup deel ik dus niet :-)

Update:
Inmiddels heb ik de set-up iets gewijzigd, er wordt vanaf nu gebruik gemaakt van een Guest network waardoor wifi gebruikers geïsoleerd zijn. Op deze manier word voorkomen dat wifi gebruikers alsmede de bekabelde apparaten kunnen benaderen.  Omdat zoonlief soms wat vriendjes op visite heeft, is tevens ook gezorgd dat er overdreven veel lokale ip-adressen kunnen worden toegekend in de 172-range (65.534 cliënts om precies te zijn) maar hé, het is omdat het kan :-)


SocialmediaCloudflare Vimexx Inzet078